Начало
За нас
Документи
Новини
Продукти и услуги
Уреди
Цени
ePay и B-pay плащане
СМР калкулатор
Кредитиране
Енергиен калкулатор
Проверка на сметки
e-Фактура
Месечни температури
Самоотчет
Карти
Полезни съвети
Екологичен ефект
Информационни материали
Природният газ в бита
Рецепта на месеца
Фотогалерия
Кариери
Контакти
Анкета
Овергаз Изток

Овергаз Запад
Новини
2012   2011   2010   2009  
21 декември 2011 г.
Клиентските центрове на Овергаз с променено работно време по празниците

Работното време на клиентските центрове на Овергаз в страната ще бъде частично променено заради Коледните и Новогодишните празници. В работните дни за периода 24 декември –
2 януари 2012 година ще бъдат отворени офисите на улица „Ралевица” № 24 в квартал Бояна, София и улица „Цар Освободител” № 182 в Кюстендил. Останалите центрове за консултации в страната ще бъдат затворени.

За сигнали за аварии или технически проблеми клиентите ще могат да се обръщат към диспечерския екип на компанията на телефон 0800 11 211. Линията е денонощна и ще бъде
на разположение и през празниците.

Единният информационен номер 0700 11 110 също ще бъде активен от 27-ми до 29-ти декември. През останалите дни клиентите могат да се възползват от автоматичното телефонно меню, за да проверят на сметката си или да въведат самоотчет. Същата информация – за сметки, фактури и самоотчети абонатите могат да получат на www.overgas.bg – програма „Овергаз +”.

За да улесни максимално клиентите си, Овергаз предлага и няколко начина за безналично плащане чрез услугите „Е-pay” и „B-pay”. Може да се плати и на каса в клоновете на Български пощи, от разплащателна сметка в ОББ, ДСК или Райфайзен банк, или пък с директен дебит и
по банков път с платежно нареждане или вносна бележка.
13 декември 2011 г.
Овергаз с награда за най-добър работодател от Агенцията по заетостта

На 12 декември 2011 година на официална церемония в столицата Овергаз бе удостоен с награда за най-добър работодател от Агенцията по заетостта. Компанията спечели първото място в категорията за успешно реализиран проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

„Овергаз – повече знание за чиста енергия” се проведе между ноември 2009-та и октомври 2010 година, като в него бяха включени 215 служители на газовата компания от цялата страна. В рамките на 1 година кадрите на дружеството се обучаваха по 7 програми, разделени на 39 курса в 111 учебни дни. Резултатите – всички участници завършиха успешно. Най-добре се представиха диспечерските екипи, които се грижат за управлението на газоразпределителните системи.

Програмата включваше още модули за проектиране и изграждане на газови инсталации, управление на човешките ресурси и взаимоотношенията с клиенти, успешни продажби, екипна ефективност и решаване на конфликти.

Чрез проекта „Овергаз – повече знание за чиста енергия” компанията инвестира в най-важния капитал – човешкия, гарантира на своите служители непрекъснато професионално обучение и развитие и подсигурява за тях гъвкавост и адаптивност в конкурентната и бързо променяща се среда.

18 ноември 2011 г.
Овергаз награди най-добрите си стажанти с таблети

На 16 октомври 2011 година 10 младежи от Русе, Пазарджик, Пещера, Горна Оряховица, Ямбол, Петрич, Нова Загора, Велико Търново и Исперих получиха от Овергаз и Ес Дий Проджект по един таблет Prestigio PMP 3084 като награда за усърдната им работа по време на лятната кампания за проучване на пазара на природен газ в страната.

Усилията на младежите помогнаха за старта на новата услуга за цялостна газификация HomeLine, която компанията предлага на българските домакинства от средата на септември 2011 година. В проучванията участваха 106 момичета и момчета от 23 града. Те анкетираха близо 29 хиляди потенциални битови клиенти.

Най-добър резултат има Страхил Кискинов, който е обходил 4291 адреса в Русе и е направил 1026 анкетни карти. Следват го Гергана Пенева от Пазарджик и Александър Гълъбов от Пещера. И тримата са студенти в София и ще използват новите си таблети като помагало за обучение в университета.

Междувременно услугата HomeLine, чието начало младежите поставиха, вече е на пазара. С нея домакинствата, които имат достъп до газоразпределителна мрежа, могат да получат професионално проектирани и изградени ефективни инсталации за отопление, топла вода и готвене, оптимални разходи за енергия и максимално удобство на достъпен фиксиран месечен абонамент.

Повече информация е налична в интернет на сайта http://www.homeline.bg или чрез заявка на безплатно посещение от консултант на дружеството на тел. 0700 11 110.
18 октомври 2011 г.
„Овергаз Юг” отбелязва 7% ръст на газификацията в Пазарджик

„Овергаз Юг” АД отбелязва 7% годишен ръст на клиентите си в Пазарджик. Така общият им брой нарасна до близо 1700 – 1510 домакинства, 152 сгради от публичния сектор и 28 промишлени предприятия в града.

Всички абонати в Пазарджик ще продължават да пестят от сметките си за енергия и през тази зима, защото преминаха от мазут, нафта и електричество на природен газ. От началото на 2011-та до момента икономиите им достигнаха 8,2 милиона лева. Най-много спести общественият сектор – 4 милиона лева, следват промишлеността с 3,8 милиона лева и домакинствата – 390 хиляди лева (средно 29 лева месечно на потребител).

Синьо гориво използват заводът за каучукови изделия, хлебопекарната на „МИО”, болницата и трите метанстанции в града. Пазарджик е едно от населените места в страната с напълно газифициран общински сектор – всички училища, детски градини, социални и административни сгради са клиенти на газовото дружество.

„Овергаз Юг” АД инвестира в изграждането, поддръжката и експлоатацията на 83 километра газова инфраструктура на територията на Пазарджик. Трасето дава възможност на 7200 домакинства в тракийския град да се възползват от предимствата на икономичното и екологично гориво.
13 октомври 2011 г.
Мрежата на Овергаз е готова за голямото натоварване през студените месеци

Газоразпределителната мрежа на Овергаз в страната е в пълна изправност и е готова да поеме голямото натоварване през студените месеци. След първите няколко денонощия на повишено потребление поради по-ниските температури диспечерските екипи на компанията не отбелязаха никакви нередности по изградената до момента над 2000 километра газова инфраструктура – тръбопроводи и съоръжения.

Тя функционира нормално и капацитетът й покрива очакваното натоварване през зимата. Припомняме ви, че 3-членно домакинство, което обитава апартамент с отопляема площ от 80 квадрата, харчи около 850 кубически метра природен газ на стойност 850 лева за отопление и битови нужди през шестте студени месеца от октомври до март – тоест, по около 140 лева на месец при пълен комфорт.

В Овергаз работят квалифицирани специалисти и добре обучени екипи, които разполагат с цялата техника за изграждане, експлоатация и поддръжка на газопреносната мрежа. Аварийните групи на дружеството имат готовност да реагират в рамките на 10-15 минути при всеки подаден сигнал.
30 септември 2011 г.
И с новата цена природният газ остава по-евтин от електроенергията, нафтата и мазута

Както вече знаете, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране реши цената на синьото гориво да се увеличи с 6,67% от 1 октомври 2011 година. Въпреки това природният газ ще остане най-изгодната алтернатива за енергийните нужди на българските домакинства и индустрията, в сравнение с електроенергията, мазута и нафтата за отопление.

Тъй като цената за крайните потребители на Овергаз е двукомпонентна – състои се от цената на природния газ, който компанията купува от "Булгаргаз" ЕАД, и от цената за разпределение и снабдяване, която Овергаз не променя, корекцията на цената на газа за клиентите на компанията ще е само 5 десети от стотинката (0,5 стотинки).

Така през последното тримесечие на 2011 година домакинствата, които избраха синьото гориво за отопление и битови нужди, ще плащат 11,8 стотинки за киловатчас енергия, произведена с природен газ или 834,97 лева за 1000 кубически метра (без ДДС). За сравнение: електроенергията струва 16,1 стотинки за изразходван киловатчас. (Домакинство, което обитава апартамент от 80 квадрата, харчи не повече от 1200 кубически метра природен газ за цяла година.)

В промишлеността и обществения сектор газът също ще остане най- конкурентоспособната алтернатива. Индустриалните производства, административните и общински сгради ще плащат средно между 9,5 и 11,3 стотинки за киловатчас енергия в зависимост от индивидуалния си тарифен план или от 673,57 лева до 800,64 лева за 1000 кубически метра (без ДДС). Ако бяха решили да продължат да ползват мазут или нафта за своите нужди, те щяха да плащат съответно 17,1 стотинки и 22,8 стотинки за киловатчас енергия.

21 септември 2011 г.
Нова пакетна услуга прави природния газ още по-достъпен за домакинствата

От 20 септември 2011 година всеки, който търси ново, модерно, икономично и ефективно енергийно решение за своя дом и живее близо до вече изградена газоразпределителна мрежа, ще може да се възползва от уникалната нова услуга HomeLine.

Това e първата пакетна услуга за газификация, която осигурява неограничен достъп до всички предимства на природния газ на достъпна фиксирана месечна цена. Тя включва всички стъпки, които домакинствата трябва сами да подсигурят, ако искат да се газифицират – от проучване, проектиране и изграждане на газова и водно-отоплителна инсталации по утвърдени стандарти и съвременна технология до присъединяване към мрежата на местното газоразпределително предприятие.

Екипът на компанията ще осигури необходимите разрешителни, съгласувателни и регистрационни документи, както и ще предостави на новите клиенти газово оборудване с доказано качество и пълна гаранция за срока на договора за услугата. В пакета влиза и сервизно обслужване, което осигурява прецизното функциониране на газовите уреди.

Така HomeLine предлага на домакинствата предвидими сметки и възможност да се газифицират на достъпни цени, да избегнат първоначалната инвестиция и необходимостта от кредити, да ползват всички предимства на природния газ с гарантирано обслужване без допълнителни такси и разходи за период, който те сами изберат.

За да научите повече, посетете http://www.homeline.bg или заявете безплатно посещение от консултант на 0700 11 110.
13 септември 2011 г.
Овергаз Капитал предлага преференциални условия за потребителски кредити
до 2000 лева.


Овергаз Капитал предлага преференциални условия за потребителски кредити до 2000 лева на всички битовите клиенти, които са заплащали редовно сметките си за природен газ през последните 12 месеца. Офертата е валидна до 15 декември 2011-та за територията на цялата страна. Единственото условие е домакинствата да са имали месечни сметки над 30 лева.

Желаещите да се възползват от услугата няма да заплащат такса за разглеждане на документите, няма да имат нужда от поръчител, а годишният им лихвен процент ще е 13.85%.

Обслужването ще се извършва чрез клиентските центрове на дъщерните на Овергаз газоразпределителни дружества в страната.
08 септември 2011 г.
Овергаз събира най-добрите си стажанти край Варна

Най-добре представилите се 10 младежи в лятната кампания за маркетингови проучвания на Овергаз от 9 града – Русе, Бургас, Разград, Горна Оряховица, Мездра, Пещера, Асеновград, София и Първомай участват в петдневен семинар на газовата компания, който се провежда в Парк-хотел „Журналист”, близо до Варна.

От 7-ми до 12-ти септември стажантите ще вземат участие в център за оценка, на който ще присъстват мениджъри от Овергаз, а професионалисти от дружеството ще организират различни ролеви игри с младежите, за да им помогнат да определят силните си страни и насоката на бъдещата си кариера.

Лятната маркетингова програма включваше 110 участници от цялата страна, избрани измежду 1200 кандидати.

Междувременно газовата компания подсигури стипендии за двама младежи от Софийската професионална гимназия „Хенри Форд” и Минно геоложкия университет „Св. Иван Рилски”. Асен Благоев и Цветелин Соколов ще следват Експлоатация и обслужване на системи за транспорт и съхранение на нефт, газ и нефтопродукти в Руския държавен минен университет в Санкт Петербург.

Момчетата са сред победителите в последните издания на Националния конкурс за най-добър млад газов техник и предприемаческата надпревара Ф.И. Р.М.А. – състезания, които Овергаз организира ежегодно.
14 юли 2011 г.
Овергаз отбелязва 16% ръст на потребителите и 33% ръст в продажбите на компресиран природен газ

„Овергаз Си Ен Джи” АД отбелязва 16% ръст на потребителите на компресиран природен газ (КПГ) в страната за последните 12 месеца. Компанията вече снабдява със сгъстено синьо гориво 122 стопански обекта, 18 административни сгради и 51 домакинства. По същото време през 2010 година клиентите на дружеството бяха 165.

Запази се и тенденцията ежегодно да се увеличават продажбите на КПГ. За периода 1 юли 2010 – 30 юни 2011 година компанията продаде на клиентите си малко над 8 милиона кубически метра компресирано синьо гориво, което е 33% ръст в сравнение с количествата за периода юли 2009-та – юни 2010-та.

В момента Овергаз снабдява газоразпределителната инфраструктура на Бяла, Банско, Разлог, Карнобат и от края на 2010 година – Свиленград, чрез доставките на компресиран природен газ. За шест месеца през 2011-та обектите в тези градове спестиха 1,3 милиона лева от разходите си, защото замениха конвенционалните енергоизточници със синьото гориво.

Стопански обекти в Пловдив, Габрово, Кърджали, Бургас, София, Смолян, Стара Загора, Пазарджик и Чепеларе също се възползваха от възможността да се газифицират, въпреки че разпределителната инфраструктура не достига до тях.

През 2011 година „Овергаз Си Ен Джи” АД въведе в експлоатация 2 нови камиона в Софийска и Бургаска община, специално пригодени за дистрибуция на компресиран природен газ до крайни клиенти. Така още повече потребители ще получат възможността да използват предимствата на синьото гориво.

Целта на „Виртуалния газопровод” е да даде алтернатива за икономично гориво на обществени и битови потребители в териториите, отдалечени от изградената у нас преносна и газоснабдителна мрежа. Така ще се повиши конкурентоспособността на предприятията и ще им се даде възможност да ползват икономическите и екологични предимства на природния газ.
06 юли 2011 г.
253 хиляди тона вредни емисии по-малко в атмосферата заради газификацията

Клиентите на Овергаз „спасиха” атмосферата от 253 хиляди тона вредни и парникови емисии през първите 5 месеца на 2011 година. Резултатът се дължи на замяната на твърди и течни горива с по-екологичното, енергоефективно и евтино синьо гориво. Над 13 хиляди тона по-малко са вредните газове и праховите частици, а 240 хиляди тона по-малко е въглеродният диоксид – най- разпространеният парников газ.

Количеството спестени вредни и парникови емисии за същия период на миналата година е 236 хиляди тона, което прави ръст от около 5%. Най- осезаема промяна в качеството на въздуха има в районите, където домакинствата замениха нафтата, дървата и въглищата с газ и индустрията премина към синьото гориво.

Клиентите на „Овергаз Изток” икономисаха най-много емисии на атмосферата – близо 82 хиляди тона. Следват ги газифицираните жители и индустрията в столицата – 72 хиляди тона, Северна България – 58 хиляди тона, в Западна – 24 и в Южна България – 17 хиляди тона.

От 2000 година до момента газификацията, извършена от Овергаз, спести близо 2,8 милиона тона емисии на атмосферата – въглероден оксид и диоксид, серни и азотни оксиди, летливи вещества и прах.
29 юни 2011 г.
Природният газ остава най-изгодната енергийна алтернатива и с новата цена

След решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за промяна на цената на синьото гориво от 1 юли 2011 година природният газ остава най-изгодната алтернатива за енергийните нужди на българските домакинства и индустрия в сравнение
с електроенергията, мазута и нафтата за отопление.

Тъй като цената за крайните потребители на Овергаз е двукомпонентна – състои се от цената на природния газ, който компанията купува от "Булгаргаз" ЕАД, и от цената за разпределение
и снабдяване, която Овергаз не променя, корекцията на цената на газа за клиентите на компанията е не 4,71%, а средно 3,6%, което означава 3 десети от стотинката (0,3 стотинки).

Така от началото на второто полугодие домакинствата, които избраха синьото гориво за отопление и битови нужди, ще плащат 10,5 стотинки за киловатчас енергия, произведена
с природен газ. За сравнение: електроенергията ще струва 16,1 стотинки за изразходван киловатчас.

В промишлеността и обществения сектор газът също остава най-конкурентоспособната алтернатива. Промишлените производства, административните и общински сгради ще плащат средно между 8,4 и 10 стотинки за киловатчас енергия в зависимост от индивидуалния си тарифен план. Ако бяха решили да продължат да ползват мазут или нафта за своите нужди,
в момента те щях да плащат съответно 15,4 стотинки и 21,7 стотинки за киловатчас енергия.
22 юни 2011 г.
130 стажанти на Овергаз преминаха първото си обучение

130 младежи от цяла България преминаха първото маркетингово обучение за стажанти,
което Овергаз организира във Велико Търново.
То е част от тазгодишното издание на Професионалната лятна академия на газовата компания, която се провежда в петте дъщерни газоразпределителни дружества в страната.

При първия си досег с работната среда стажантите разбраха как се реализира маркетингова кампания
за нов продукт под надслов „Природен газ у дома без: притеснения, компромиси и ограничения”.

По време на обучението младежите научиха от експертите в компанията как се осъществява проучване на потенциални абонати и какви са тънкостите в анкетирането и допитването до бъдещите клиенти.

Третокурсникът Благовест, който започна своя стаж в газовото дружество преди две седмици, сподели, че „когато си близо до хората и търсиш мнението им, тогава най-адекватно можеш да реагираш на техните нужди и да им предложиш най-подходящото решение за техния дом”.

В продължение на десет седмици стажантите ще се разделят по райони и ще представят продукти за газификация, ще събират актуална информация за сградите, жилищата и потенциалните клиенти по изградената от Овергаз газопреносна мрежа.

Всички те разполагат с наръчници, които да им помагат
в работата, а за потенциалните клиенти, включили се в проучването, има предвидени специални подаръци.
21 юни 2011 г.
Овергаз и Bosch ще развиват съвместни проекти за битовата газификация на България

На 20 юни 2011 година изпълнителният директор на най-голямата българска частна газова компания „Овергаз Инк.” АД - г-н Сашо Дончев и световната технологична компания Bosch в лицето на г-жа Бригите Ебле, генерален директор на „Роберт Бош” ЕООД и представител на Bosch групата в България, подписаха рамков договор за съвместна работа в областта на битовата газификация. Двете компании ще развиват заедно проекти, които ще направят синьото гориво още по-достъпно за българските домакинства.

От началото на юли 2011 година Овергаз и Bosch ще предлагат на живеещите до газоразпределителната мрежа в страната комплексна услуга “HOMELine”. Тя ще дава възможност да се избегнат административните ангажименти по изграждане на домашната газова инсталация, да се купува на изгодни цени оборудването с марката „Bosch” и да се заплаща потреблението на природен газ на равни вноски през цялата година.

Двете компании ще обединят и опита си в обслужването на клиенти, за да постигнат още по-високо качество на услугите, които предлагат на потребителите на енергия.
3 юни 2011 г.
Природният газ намалява инвестициите в енергийни мощности

Инвестициите в газови централи за производство на електричество за 1 мегават (МW) инсталирана мощност са 2 пъти по-ниски от тези за централи на въглища, от 3 до 5 пъти по-ниски от ядрените и близо 10 пъти по-малки от вложенията във вятърните турбини. Тези данни представиха енергийни експерти по време на годишното събрание на Европейския делови конгрес, което се провежда на 2-ри и 3-ти юни в Прага, Чехия.

В заседанието участват над 350 делегати от световни енергийни компании и финансови институции. Те се обединиха около мнението, че екологичните цели на Европа няма как да бъдат изпълнени, без широкото разпространение на синьото гориво.

Специалистите очакват относителния дял на природния газ в европейската енергетика да нарасне от днешните 24% на 36% през 2030 година. Така разходите за енергия на едно европейско домакинство ще намалеят средно годишно с около 240 евро.

Развитието на енергията от възобновяеми източници също ще бъде обвързано с приложението на синьото гориво, поради необходимостта от резервиране на ВЕИ мощностите.

Газът е най-чистият природен енергоизточник и това го прави изключителен фактор в бъдещето на Европа.
2 юни 2011 г.
Изпълнителният директор на Овергаз г-н Сашо Дончев – с награда за цялостен принос към развитието на Европейския делови конгрес

На 2 юни 2011 година в чешката столица Прага изпълнителният директор и създател на Овергаз г-н Сашо Дончев бе удостоен с почетна грамота за цялостния си принос към развитието и дейността на Европейския делови конгрес (ЕДК) – международна организация, създадена през 1997 година, в която членуват 120 големи европейски и световни енергийни и инфраструктурни компании, между които немската E.on Ruhrgas, американската EXXON Mobil
и руската Газпром.

Г-н Дончев получи отличието лично от г-н Алексей Милер, председател на ЕДК, по време на годишния конгрес на неправителствената организация.
Признанието е резултат от 14 годишния ангажимент на българския предприемач към Конгреса. От 10 години изпълнителният директор на Овергаз е и член на Президиума на ЕДК, като и този път бе преизбран
за още един мандат.

Европейският делови конгрес се стреми да стимулира инвестициите и да улесни диалога между бизнеса и политиците в седем работни сфери – енергетика, екология и здравеопазване, законодателство банки и финанси, информация и комуникация, промишленост и строителство, човешки ресурси, образование и наука.
11 май 2011 г.
10 международни отличия за финалисти от конкурс на Овергаз

Три първи, шест втори и едно трето място заслужиха българските участници в петия Международен конкурс „Математика и проектиране”, който се проведе в началото на май в Москва. В надпреварата участваха над 300 ученици от България, Русия, Беларус и Казахстан, които презентираха своите научни разработки.

България беше представена от победителите в Четвъртия национален преглед за млади изследователи „Енергетика и математическо моделиране 2011”, организиран от Овергаз, съвместно с фондация „Млада България”, Община Ямбол, Института по математика и информатика към Българската академия на науките и в партньорство с Министерството на образованието, младежта и науката.

Международното жури, оглавявано от проф. Николай Розов, декан на Факултета по педагогическо образование при Московския държавен университет „М. В. Ломоносов”, определи победителите. Със златни медали бяха наградени младите математици Румен Данговски (София), Яница Пехова (Русе) и Иван Лазаров (Варна) съответно в дисциплините „Математика като наука”, „Геометрични миниатюри” и „Математическо моделиране на реални процеси”.

Шест сребърни отличия заслужиха представителите на математически и професионални гимназии от Димитровград, Кюстендил, Разград, София и Варна, а единствения български бронзов медал спечелиха ученици от Русе.

Пълен списък на медалистите и разработките им може да намерите на http://overgas.bg.

Конкурсът „Математика и проектиране”, част от международния проект MITE – Методология и информационни технологии в образованието, е организиран от Факултета по педагогическо образование на Московския държавен университет “М. В. Ломоносов”, Академията за социално управление в Московска област и Института по математика и информатика към Българската академия на науките.
5 май 2011 г.
Над 800 младежи кандидатстваха за летен стаж в Овергаз

Над 800 младежи вече кандидатстваха за участие в Лятната стажантска академия на Овергаз 2011. Студенти от български и международни университети, ученици и участници в конкурсите на газовото дружество подадоха документи си в специално създадената онлайн платформа за подбор и оценка на кандидатите.

За пета поредна година Овергаз дава възможност на студентите да започнат своята кариера в дъщерните дружества в цялата страна. Ученици от средните професионални гимназии също ще могат да проведат своята учебна практика в петте газоразпределителни компании.

Младежите ще помагат за реализацията на краткосрочни проекти, по които ще работят в екип и под ръководството на водещи специалисти от фирмата. Стажовете са платени и се провеждат в периода юни – септември, като продължителността им се съобразява с възможностите на стажанта и изискванията към заеманото от него място.

Припомняме, че крайният срок за подаване на документите е 31 май, като кандидатурите се приемат онлайн. Необходима е регистрация на http://young.overgas.bg, в която се попълва формуляр за участие в Стажантската академия на Овергаз 2011. Повече информация можете да откриете на http://overgas.bg.

Професионалната стажантска академия е един от основните източници на кадри за Овергаз.
В досегашните четири издания участваха над 350 младежи от цялата страна, като 70 от тях останаха на работа, след като завършиха обучението си. В момента в най-голямата българска частна газоразпределителна компания и дъщерните й дружества работят 1700 души, на средна възраст малко над 33 години.
30 април 2011 г.
Наградиха най-добрите млади газови техници, Овергаз предлага работа на всички 18 финалисти в конкурса

Силвестър Николов, Асен Благоев и Венислав Василев от Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд”, София, спечелиха първата награда – кросови мотоциклети, в Шестия национален конкурс за най-добър млад газов техник 2011, организиран от Овергаз, Министерството на образованието, младежта и науката и професионалните технически гимназии, в които се преподава специалността „Газова техника”.
Втори се наредиха Виктор Бахдасарян, Дилян Илиев и Павел Марков от русенската Професионална гимназия по промишлени технологии "Атанас Буров". Те получиха по един преносим компютър.

Бронзовите медали и професионални комплекти с инструменти за газификация останаха за Мариян Кръстев, Божидар Атанасов и Любен Кунев от ямболската Професионална техническа гимназия „Иван Райнов”.

Златните медали и ключовете за новите си мотори победителите получиха от г-н Сашо Дончев, изпълнителен директор на „Овергаз Инк.” АД. Той призова финалистите никога да не се уморяват да катерят върхове и ги увери, че с тяхна помощ природният газ може да стане достъпен за всички хора в България.
Като бонус всички 18 младежи могат да следват без приемен изпит в енергийните специалности на техническите университети у нас. Те получиха и предложения за работа в инсталаторските групи на дъщерните на Овергаз газоразпределителни дружества в страната.

Както и в предишните състезания, финалът, който се проведе на 28 април в централата на „Софиягаз” в столицата, бе много оспорван. Първи и най-добре успяха да се справят със задачата софийските гимназисти, които изградиха работеща и технически изправна домашна газова инсталация за 2 часа.

След оспорвана конкуренция с близо 200 младежи от цяла България до последната фаза на надпреварата достигнаха 18 момчета от четири професионални гимназии, разделени в шест отбора. Във всички тези училища се преподава специалността „Газова техника” – по идея и с помощта на Овергаз.
28 април 2011 г.
Близо 200 хиляди тона по-малко вредни и парникови емисии в атмосферата от началото на 2011-та.

Клиентите на Овергаз спестиха на атмосферата 194 хиляди тона вредни и парникови емисии през първите 3 месеца на 2011 година. Над 10 хиляди тона по-малко са вредните газове и праховите частици, а 184 хиляди тона по-малко е въглеродният диоксид – най-разпространеният парников газ.

Количеството спестени вредни и парникови емисии за същия период на миналата година е 185 хиляди тона, което прави ръст от около 5%. Най-осезаема промяна в качеството на въздуха има в районите, където домакинствата замениха нафтата, дървата и въглищата с газ и индустрията премина към синьото гориво.

Клиентите на „Овергаз Изток” и „Софиягаз” спестиха най-много емисии на атмосферата – по 59 хиляди тона. Следват ги газифицираните жители и индустрията в Северна България – 44 хиляди тона, в Западна – 19 и в Южна България – 13 хиляди тона.

От 2000 година до момента газификацията, извършена от Овергаз, спести близо 2,8 милиона тона емисии на атмосферата – въглероден оксид и диоксид, серни и азотни оксиди, летливи вещества и прах.
15 април 2011 г.
Родители и директори събират пари за ремонт на училищни дворове, Овергаз удвоява сумата

На 11 април 2011 година в VI-то Основно училище „Любен Каравелов” в Монтана започна „Училищната кампания” на Овергаз, която ще продължи до края на месец май.

В инициативата участват родителите на учениците, класните ръководители и настоятелствата на основните училища в Бургас „Петко Р. Славейков”, в Пазарджик – „Климент Охридски”, в Монтана – „Св. св. Кирил и Методий”и „Любен Каравелов” и Велико Търново – „Димитър Благоев” и „П.Р. Славейков”.

По време на кампанията ще се набавят средства за обновяване на училищните дворове.

Овергаз ще удвои сумата, която родителите и училищното настоятелство ще съберат, за да помогне да се изградят нови спортни площадки за децата.

Специалисти от компанията ще запознаят учениците от трети и четвърти клас с характеристиките и начините за добив на различните видове горива, както и с екологичните ефекти от тяхното използване.
13 април 2011 г.
Овергаз предлага преференциални цени за газификация на домакинствата

До 31 май 2011 година всички домакинства в страната, които живеят близо до газоразпределителната мрежа на Овергаз, но все още не са се възползвали от предимствата на икономичното и екологично гориво, ще могат да се газифицират при преференциални условия.

По време на „Пролетната кампания” семействата, които търсят по-удобно, икономично и ефективно решение за своя домашен уют, ще се възползват от комплексно обслужване, което включва намаления в цената на газовото оборудване, както и 25% отстъпка от цената на газовата инсталация. Овергаз ще осигури безплатно за новите си клиенти и редица други услуги за проектиране, проучване и присъединяване към сградната газова инсталация.

Домакинствата ще получат и безплатна консултация в дома им за най- подходящото енергийно решение. Заявки за тази услуга могат да се подават на телефон 0700 11 110.
05 април 2011 г.
18 младежи ще се състезават за титлата „Най-добър млад газов техник”

18 ученици, разделени в шест отбора, ще се състезават на финала на конкурса на Овергаз за „Най-добър млад газов техник”. Последният етап от състезанието ще се състои на 28 април 2011 година от 10:00 часа в сградата на „Софиягаз” на бул. „Евлоги Георгиев” 169 в столицата.

За финала се класираха три отбора от Професионална техническа гимназия "Иван Райнов" в Ямбол, два отбора от Професионална гимназия по промишлени технологии "Атанас Буров" в Русе и един отбор от Професионална гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" в София. Те ще трябва да изградят работеща домашна газова инсталация за четири часа.

Голямата награда за тима-победител са три мотоциклета. Класиралите се на второ място ще получат преносими компютри, а за третия отбор са осигурени професионални комплекти инструменти за газификация. 18-те младежи вече получиха една от наградите си – те ще могат да се запишат без приемен изпит в специалност по енергетика в технически университет по избор.

Състезанието се провежда за шести пореден път в партньорство между Овергаз, Министерството на образованието, младежта и науката и професионалните технически гимназии, в които се преподава специалността „Газова техника”. Шестте отбора стигнаха до последната фаза на състезанието след оспорвана конкуренция с близо 200 свои връстници от цялата страна.
30 март 2011 г.
40 деца засадиха първите дръвчета от нова акациева гора край Асеновград

На 29 март 2011 година, вторник, малчугани от Дома за деца „Таню Войвода” в Асеновград, ученици от Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд”, София и екипи от Овергаз залесиха първите 200 дръвчета от нова 30 хилядна акациева гора, която ще расте в землището село Нови извор, близо до Асеновград.

Участниците в инициативата дадоха своя принос за възстановяването на унищожените български горски масиви. Всеки ученик, учител и служител на газовата компания засади най-малко една акация, а осемгодишният Мустафа оглави класацията за най-активен еколог със 17 дръвчета. В залесяването се включиха и представители на Пловдивската регионална дирекция по горите, Изпълнителната агенция по горите и Държавното горско стопанство, Асеновград.


Акцията се проведе за дванадесети пореден път, като част от дългогодишния проект на Овергаз „Да запазим България зелена и чиста за нас и нашите деца”. За първи път тази година тя се изпълнява в партньорство с международна организация. Това е Европейският делови конгрес, който финансира собствен проект „ЕДК – въглеродно неутрална организация”. Овергаз е главен изпълнител в инициативата, която цели да компенсира количествата въглероден диоксид, които ще бъдат емитирани по време на Годишното общо събрание на ЕДК.

Проектът на Овергаз за възстановяване на българската гора започна през 2000 година със залесяването на 22 декара площи в лесничейството на Чирпан. Оттогава, с помощта на над 450 деца от 12 български града, бяха засадени близо 130 хиляди броя дръвчета на територията на 368 декара в горски стопанства и лесничейства в различни региони от страната. Засадените дървета поглъщат средно 3 000 тона CO2 годишно.
28 март 2011 г.
Колите на природен газ изминават 100 километра за 7 лева и 50 стотинки

Автомобилите на метан изминават 100 километра само за 7 лева и 50 стотинки – това показват изчисленията на Българската асоциация „Автомобили на природен газ”. За същата сума можете да пропътувате 58 километра, ако колата ви се движи с пропан бутан, 41 километра, ако зареждате дизел и 39 километра, ако автомобилът ви е на бензин.* Така разстоянието между София и Бургас ще струва 30 лева на шофьорите, избрали да ползват синьото гориво.

По данни на международното издание “NGV Journal” в момента по пътищата нa страната ни се движат над 60 хиляди коли на метан. Тенденцията е те да се увеличават, допълват от Асоциацията. Преди 2 години броят им бе 45 000. По този показател страната ни се нарежда на 6 място в Европа в класацията за най-много превозни средства на природен газ и на 18 място в света.

Представителствата на немски, френски и италиански автомобилни марки доставят на пазара все повече фабрични модели, които се движат със синьо гориво. Така се спестяват допълнителното време и усилия, необходими за преработването на колите.

В момента в България има 90 метанстанции, разположени във всички възлови места на страната. По този начин проблемът с достъпа до евтиното и екологично гориво е вече решен.

Изчисленията са правени при стойности на горивата:
метан 1,49 лв./кг, пропан-бутан – 1,3 лв./кг, бензин А-95 – 2,36 лв./л и дизел – 2,49 лв./л.
25 февруари 2011 г.
Младежи от София и Кюстендил ще пътуват за Москва с визи от Националния преглед за млади изследователи

Млади математици и енергетици от Кюстендил и София са първенците в Четвъртия национален преглед за млади изследователи „Енергетика и математическо моделиране”, организиран съвместно от Овергаз, фондация „Млада България” и Община Ямбол.

Финалът на състезанието се проведе на 24-ти и 25-ти февруари в зала „Иван Попов” в Дома
на техниката „Джон Атанасов", Ямбол. Призьорите бяха избрани измежду 30 възпитаници на математически и технически гимназии в Русе, Варна, Димитровград, Петрич, Кюстендил, Благоевград, Разград и София.

По традиция златните медалисти получиха билети за Москва и квоти за участие в международно състезание. Класиралите се на второ и трето място бяха наградени с компютърно оборудване.

Емил Стамболийски и Ивайло Сърбински от Професионалната техническа гимназия "Джон Атанасов" и Денис Георгиев от Професионалната математическа гимназия "Проф. Емануил Иванов" в Кюстендил спечелиха първа награда в раздела за енергетици с презентация на тема "Определяне на стандартния обем на газа в зависимост от налягането и температурата в бутилкова инсталация". С тях за Москва ще пътуват и ръководителите им инж. Венцислав Златков и г-жа Румяна Велинова. За втора поредна година представители на техническата гимназия в Кюстендил печелят първа награда в тази дисциплина.

При математиците за най-добър бе избран Румен Данговски от Националната природо-математическа гимназия в София, който представи свойствата на три забележителни точки
в триъгълника. Негов ръководител е г-н Веселин Ненков.

Отличените първенци в надпреварата ще участват в Международното състезание „Математика
и проектиране”, което ще се проведе за пети път в началото на месец май в Москва.
15 февруари 2011 г.
Сашо Дончев е новият председател на БСК

Сашо Дончев - президентът на "Овергаз инк" АД, е новият председател на управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК).

Това реши ръководството на организацията на днешното си заседание. Решението е провокирано от необходимостта за привеждане на организационната структура на БСК в съответствие с добрите европейски практики.

Целта е административното управление на камарата да се отдели от дейността по определяне на политиките на организациите, която става изцяло функция на управителния съвет, поясниха от стопанската камара.

Новият председател на управителния съвет на БСК Сашо Дончев ще ръководи работата на съвета, който е съгласно устава на БСК приема планове и програми за дейността на камарата, организира изпълнението на решенията на общото събрание и отчита своята дейност пред него.

Сашо Дончев е роден на 7 септември 1953 г.

Завършил е Държавната академия за нефт и газ "И. М. Губкин" – Москва, специалност "Строителство на магистрални газопроводи", и Университета за национално и световно стопанство – София, специалност "Външнотърговски отношения".

От 1978 до 1990 г. работи в "Газстроймонтаж", последователно като технически ръководител, проектант, началник отдел "Транзитен газопровод Русия – Турция" и директор на Строително-монтажно управление по изграждането на магистралния газопровод "Тула-Москва-Киев".

През 1991 г., заедно с няколко свои колеги, създава "Овергаз" ООД.

Сашо Дончев е един от инициаторите и авторите на Националната програма за развитие на газификацията в България, Концепцията за развитие на газификацията на България и на Проекта за газификацията на населените места в България.
27 януари 2011 г.
30 ученици са финалисти в Националния преглед за млади изследователи 2011

30 ученици се класираха за участие във финала на Националния преглед за млади изследователи „Енергетика и математическо моделиране”, който Фондация „Млада България” в партньорство с Овергаз и Община Ямбол организира за четвърта поредна година. Финалистите в конкурса са възпитаници на математически и технически гимназии в Русе, Варна, Димитровград, Петрич, Кюстендил, Благоевград, Разград и София. Те бяха избрани сред общо 172 участници, защото предложиха най-добрите иновационни методи за енергийна ефективност, приложение на газови технологии и математически модели във всекидневието.

Финалът на състезанието ще се проведе на 24 февруари 2011 година в Дома на техниката „Джон Атанасов”, Ямбол. По традиция отличените първенци в надпреварата ще участват в Международното математическо състезание „Математика и проектиране”, което ще бъде в началото на месец май в Москва.

Целта на Националния преглед е да мотивира юношите към задълбочено изучаване на учебните дисциплини, да формира у тях умения за подбор на материали, свързани с конкретни учебни теми, да развие уменията им да представят идеите си и да работят в екип.

Тази година за първи път в отборите от сектор „Енергетика” има и по един ученик от математическа паралелка, който трябва да помогне на младите газовици да съставят компютърна програма за решаване на задачи, свързани с реалното приложение на природния газ.

Двама от миналогодишните победители в конкурса се класираха на първите места в Международната олимпиада по математика в Казахстан. Любослав Пенчев от Софийската математическа гимназия спечели златен медал, а Йоан Делчев остана трети. Те са вече студенти съответно в Станфордския университет в САЩ и в университета в Уорик, Англия. Първенците в секция „Енергетика” Бойко Георгиев и Борислав Георгиев от Кюстендил бяха приети в Русенския университет „Ангел Кънчев”, специалност „Топло- и газоснабдяване”.
19 януари 2011 г.
Онлайн платформа на Овергаз помага за професионалното развитие на младежи от техническите гимназии

Овергаз разработи онлайн платформа за ученици. Платформата помага на младежите от пет технически гимназии в страната да се развиват професионално. Тя дава възможност на участниците да попълват онлайн тестове, да споделят опит и впечатления в интернет форум, да четат за различни инициативи, в които могат да се включат, както и да намерят допълнителни материали за подготовка. На http://young.overgas.bg всеки ученик получава индивидуален профил, в който ще се вписват неговите резултати.

Нивото на знания и постижения ще бъде оценявано, а младежите с най-висока комплексна оценка получават възможност да станат стипендианти или да постъпят на работа в компанията, след като завършат средното си образование.

Участници в проекта са всички ученици от 8 до 12 клас от специалността „Газова техника”
в професионалните гимназии в Кюстендил, София, Русе, Стара Загора и Ямбол.

Специалистите от Овергаз ще проследяват развитието на младежите, ще подпомагат тяхната професионална и личностна реализация с различни проекти – спорт, лидерство, предприемачество, образование, изкуство и др. Специално създадена система ще оценява потенциала на участниците, ефективността на програмите и методите на преподаване и подготовка.

С този нов проект компанията цели да осигури отлично подготвени газови техници за нуждите на разрастващия се пазар в страната.
17 януари 2011 г.
Потреблението на компресиран природен газ бележи двоен ръст през 2010-та

Овергаз отбеляза двоен ръст на продажбите на компресиран природен газ (CNG) през 2010 година. Компанията достави 7,27 милиона кубически метра синьо гориво на 177 крайни потребители, което е със 107% повече в сравнение с продадените през 2009 година 3,5 милиона кубически метра.

Количествата са реализирани по проекта „Виртуален газопровод”, който стартира преди три години и дава възможност на домакинствата и стопанските потребители, които нямат достъп до газопреносна мрежа, да се възползват от предимствата на синьото гориво. Доставките се извършват с помощта на т. нар. „батерии от бутилки”, които са заредени с компресиран природен газ.

Дружеството отбеляза над 50% ръст и при клиентите си, които ползват CNG. През 2010-та към мрежата бяха присъедини нови 6 общински сгради – 2 училища в Банско и 4 детски градини в Карнобат. Промишлените потребители също се увеличиха – 42 нови производства преминаха на газ и общият им брой вече е 115.

Освен единични потребители, компанията захранва със сгъстено синьо гориво и газоразпределителните мрежи на 4 български града – Банско, Разлог, Бяла и Карнобат. Газифицираните домове и стопански обекти в тези населени места спестиха общо 500 хиляди лева от разходите си за енергия през 2010 година, защото замениха конвенционалните енергоизточници със синьото гориво. Най-големи са икономиите в Банско – 370 хиляди лева. Следват Разлог – 75 000 лева и Карнобат – 50 хиляди лева
12 януари 2011 г.
202 милиона лева икономии за клиентите на Овергаз през 2010 година

През 2010 година клиентите на Овергаз спестиха общо 202 милиона лева от енергийните си разходи, защото избраха да използват природен газ. Това са с 50% повече икономии в сравнение с 2009 година.

Избирайки синьото гориво, клиентите на дъщерните на Овергаз газоразпределителни компании в цялата страна си осигуриха по-ниски сметки за отопление и по-висока енергийна ефективност в училищата, детските градини, социалните заведения, жилищата, офисите и производствените сгради.

Обществено административният сектор спести 57 милиона лева, защото замени нафтата с природния газ, промишлените предприятия платиха с 129 милиона по-малко, отколкото ако бяха използвали мазута за производството си. Над 40 хиляди домакинства, които използват за готвене, топла вода и отопление синьото гориво вместо електричество, платиха с общо 16 милиона лева по-малко.

Разчетите на компанията показват, че най-големите икономии са в София – 50,5 милиона лева, следват Стара Загора – 18,7 милиона лева и Русе – 15,7 милиона лева. Морските градове спестиха общо 21,8 милиона - 10,6 във Варна и 11,2 милиона лева в Бургас. В Западна България жителите и бизнесът в Монтана отчетоха сметки, по-ниски с 9,7 милиона лева. В южната част на страната най-големи са спестените суми в Пазарджик – 8,2 милиона лева.

Припомняме ви, че през настоящото тримесечие в битовия сектор един киловатчас енергия, произведен със синьо гориво, струва 9,7 стотинки, а стопанските клиенти плащат средно между 7,6 и 9,2 стотинки на киловатчас, в зависимост от тарифния си план. Същото количество енергия, произведено с мазут, в момента струва 10,9 стотинки, с електричество – 15,5 стотинки, а с нафта за отопление – 17,9 стотинки.
тютюнопроизводство лавандулово масло лавандула маточина
етерични масла масло от лавандула масло от маточина Melissa officinalis